Preview

Izvestiya TINRO

Advanced search

Comparative evaluation of starting traditional and fermented mixed fodders for juveniles of pacific salmon

https://doi.org/10.26428/1606-9919-2017-191-223-234

Abstract

Needs for artificial food for salmons considerably increase recently because of foundation of new salmon hatcheries and reconstruction of existing hatcheries in Sakhalin, Kamchatka, Primorye, and Khabarovsk and Magadan regions. In conditions of shortage of Russian-made mixed fodders of high quality and urges toward substitution of imported fodders by domestic ones, highly productive fodders for salmons should be developed using modern scientific knowledge and industrial technologies. Fermented pastas on the base of raw pollock and wastes of other fish processing (chum salmon, saury, herring) are presented as components of mixed fodders for juvenile salmons corresponding by their quality and safety to nutritional requirements of juveniles. Recipes of starting fodders for farming of salmons are proposed with 6 % and 10 % of dry fermentolyzate of these raw materials. These experimental fodders are successfully tested in conditions of salmon hatcheries. The mixed fodder B-1-6 % has lower content of protein (38.5 %) but higher content of lipids (14.5 %) and carbohydrates (37.5 %), as compared with the B-1-10 %, its amino acid composition corresponds to the needs of chum salmon. In the experiments, the feeding coefficients of the experimental fodders (0.64-0.86) were better than those of the fodders Aller Aqua (Denmark) and Dalkorm (Russia) with feeding coefficients 1.00 and 1.44, respectively. The fodders Aller Aqua and Dalkorm caused some pathomorphological changes in digestive system of juvenile chum salmon that reduced quality of juveniles and impeded their growth; the experimental fodder with 6 % of dry fermentolyzate caused mild lipoidal degeneration of liver in reversible form for 15 % of the examined juveniles, but this pathology had no significant effect on quality of the released juveniles. Introduction of high-protein dry fermentolyzate to mixed fodders allows to reduce the portion of fish flour without reducing quality of their protein component, herewith the juveniles vitality increasing.

About the Authors

Alexander N. Bashtovoy
Тихоокеанский научно-исследовательский рыбохозяйственный центр
Russian Federation


Albert P. Yarochkin
Тихоокеанский научно-исследовательский рыбохозяйственный центр
Russian Federation


Vera N. Valova
Тихоокеанский научно-исследовательский рыбохозяйственный центр
Russian Federation


Galina N. Timchishina
Тихоокеанский научно-исследовательский рыбохозяйственный центр
Russian Federation


Konstantin G. Pavel
Тихоокеанский научно-исследовательский рыбохозяйственный центр
Russian Federation


Eugeny V. Yakush
Тихоокеанский научно-исследовательский рыбохозяйственный центр
Russian Federation


Alexey M. Pavlovsky
Тихоокеанский научно-исследовательский рыбохозяйственный центр
Russian Federation


References

1. Бахарева А.А. Использование искусственных кормов при воспроизводстве тихоокеанских лососей на Камчатке // Вестн. АГТУ. - 2005. - № 3(26). - С. 152-157.

2. Валова В.Н. Проблема качественной оценки заводских популяций тихоокеанских лососей // Докл. Рос.-амер. конф. «Вопросы взаимодействия естественных и искусственных популяций лососей». - Хабаровск, 2000. - С. 107-110.

3. Валова В.Н. Характеристика физиологического состояния молоди тихоокеанских лососей при выращивании на искусственных кормах : дис. … канд. биол. наук. - Владивосток, 1999. - 170 с.

4. Винберг Г.Г. Интенсивность обмена и пищевые потребности рыб : моногр. - Минск : Белорус. ун-т, 1956. - 253 с.

5. Гамыгин Е.А. Корма и кормление рыб : ОИ / ЦНИИТЭИРХ. - 1987. - Вып. 1. - 82 с.

6. Грозеску Ю.Н. Инновационные методы повышения эффективности кормления осетровых рыб на основе использования в рационах нетрадиционного кормового сырья и биологически активных препаратов : автореф. дис. … д-ра сельхоз. наук. - Усть-Кинельский, 2016. - 33 с.

7. Канидьев А.Н. Биологические основы искусственного разведения лососевых рыб : моногр. - М. : Лег. и пищ. пром-сть, 1984. - 216 с.

8. Кенуй М.Г. Быстрые статистические вычисления : справочник : пер с англ. - М. : Статистика, 1979. - 69 с.

9. Лазаревский А.А. Техно-химический контроль в рыбообрабатывающей промышленности : моногр. - М. : Пищепромиздат, 1955. - 520 с.

10. Лилли Р. Патогистологическая техника и практическая гистохимия : моногр. - М. : Мир, 1969. - 646 с.

11. Мухин В.А., Новиков В.Ю. Ферментативные белковые гидролизаты тканей морских гидробионтов: получение, свойства и практическое использование : моногр. - Мурманск : ПИНРО, 2001. - 96 с.

12. Остерман Л.А. Хроматография белков и нуклеиновых кислот : моногр. - М. : Наука, 1985. - 536 с.

13. Остроумова И.Н. Биологические основы кормления рыб : моногр. - СПб. : ГосНИОРХ, 2012. - 564 с.

14. Пономарев С.В., Гамыгин Е.А., Канидьев А.Н. Физиологические основы создания полноценных комбинированных кормов с учетом этапности развития организма лососевых и осетровых рыб // Вестн. АГТУ. Сер. : Рыб. хоз-во. - 2010. - № 1. - С. 132-139.

15. Пономарев С. В., Грозеску Ю.Н., Бахарева А.А. Корма и кормление рыб в аквакультуре : учеб. - М. : Моркнига, 2013. - 417 с.

16. Ромейс Б. Микроскопическая техника : моногр. - М. : Мир, 1954. - 706 с.

17. Сергиенко Т.М. Морфофизиологическая характеристика молоди кеты (Oncorhynchus keta Walbaum) при ее воспроизводстве на лососевых рыбоводных заводах Сахалина : автореф. дис. … канд. биол. наук. - Южно-Сахалинск, 2007. - 25 с.

18. Скляров В.Я., Гамыгин Е.А., Рыжков Л.П. Кормление рыб : справочник. - М. : Лег. и пищ. пром-сть, 1984. - 120 с.

19. Урбах В.Ю. Математическая статистика для биологов и медиков : моногр. - М. : АН СССР, 1963. - 322 с.

20. Урбах В.Ю. Статистический анализ в биологических и медицинских исследованиях : моногр. - М. : Медицина, 1975. - 296 с.

21. Щербина М.А., Гамыгин Е.А. Кормление рыб в пресноводной аквакультуре : моногр. - М. : ВНИРО, 2006. - 360 с.

22. Bligh E.G., Dyer W.J. A rapid method of total lipid extraction and purification // Can. J. Biochem. Physiol. - 1959. - Vol. 37, № 8. - P. 911-917.

23. Cahu C.L., Zambonino-Infante J.L., Barbosa V. Effect of dietary phospholipid level and phospholipid:neutral lipid value on the development of sea bass (Dicentrarchus labrax) larvae fed a compound diet // Br. J. Nutr. - 2003. - Vol. 90, Iss. 1. - P. 21-28.

24. Carreau J.P., Dubacq J.P. Adaptation of a macro-scale method to the macro-scale for fatty acid methyl transesterification of biological lipid extracts // J. Chromatogr. - 1978. - Vol. 151, № 3. - P. 384-390.

25. Christie W.W. Equivalent chain-lengths of methyl ester derivatives of fatty acids on gas chromatography // J. Chromatogr. - 1988. - Vol. 447, № 2. - P. 305-314.

26. Coutteau P., Geurden I., Camara M.R. et al. Review on the dietary effects of phospholipids in fish and crustacean larviculture // Aquaculture. - 1997. - Vol. 155, Iss. 1-4. - P. 149-164.

27. Halver J.E. Nutritional deficiency diseases in salmonids // Fish. Pathology. - 1976. - Vol. 10, № 2. - P. 165-180.

28. Halver J.E. The vitamins required for cultivated salmonids // Comp. Biochem. Physiol. - 1982. - Vol. 73В, Iss. l. - P. 43-50.

29. Ketola H.G. Amino acid nutrition of fishes: requirements and supplementation of diets // Comp. Biochem. Physiol. - 1982. - Vol. 73В, Iss. 1. - P. 17-24.

30. Laggai S., Simon Y., Ranssweiler T. et al. Rapid chromatographic method to decipher distinct alterations in lipid classes in NAFLD/NASH // World J. Hepatol. - 2013. - Vol. 5, Iss. 10. - P. 558-567.

31. Miller M.R. The assessment of omega 3 oil sources for use in aquaculture - alternatives to the unsustainable harvest of wild fish stocks : Doctor of Philosophy Thesis. - Australia : Univ. of Tasmania, 2007. - 244 с.

32. Ogata H., Konno S. Growth response and smolt production of 1 year cherry salmon fed with diets different protein and lipid levels // Bull. Jap. Soc. Sci. Fish. - 1986. - Vol. 52, № 2. - P. 313-318.

33. Ogino C., Kamizono M. Mineral requirements in fish. l. Effects of dietary salt-mixture levels on growth, mortality, and body composition in rainbow trout and carp // Bull. Jap. Soc. Sci. Fish. - 1975. - Vol. 41. - P. 429-434.


Review

For citations:


Bashtovoy A.N., Yarochkin A.P., Valova V.N., Timchishina G.N., Pavel K.G., Yakush E.V., Pavlovsky A.M. Comparative evaluation of starting traditional and fermented mixed fodders for juveniles of pacific salmon. Izvestiya TINRO. 2017;191(4):223-234. (In Russ.) https://doi.org/10.26428/1606-9919-2017-191-223-234

Views: 586


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1606-9919 (Print)
ISSN 2658-5510 (Online)