Preview

Izvestiya TINRO

Advanced search

Techno-chemical description of starfish as an object of industrial processing

https://doi.org/10.26428/1606-9919-2015-181-241-251

Abstract

Size-weight parameters and chemical composition of starfish from the Severnaya Bay (Peter the Great Bay, Japan Sea) are investigated. Two starfish species: Evasterias echinosoma and Patiria pectinifera form dense aggregations in the bay at aquaculture plantations of Far-Eastern Technical University. Their largest size and weight are observed in spring and summer. The main part of their body weight is presented in any season by coating connective tissue that contains proteins (9.5-14.3 %), lipids (0.7-3.8 %), and mineral substance (1.3-32.0 %). The proteins include all essential amino acids (36.4-39.4 % of total amino acids weight) and the lipids include unsaturated fatty acids (20.7-22.7 % of total lipids weight). Viscera of starfish are distinguished by high content of potassium and iron and the proteins of viscera have heightened content of essential amino acids (on average 40.3 % of total amino acid weight for P. pectinifera and 44.3 % for E. echinosoma ). High biological value of the starfish tissues determines prospects of their use as raw material for industrial processing to functional foodstuffs.

About the Authors

Valery D. Bogdanov
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет
Russian Federation


Svetlana N. Maximova
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет
Russian Federation


Nickolay G. Tungusov
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет
Russian Federation


Ekaterina V. Shadrina
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет
Russian Federation


References

1. Акулин В.Н., Касьянов С.П., Рыбин В.Г. и др. Исследования липидов гидробионтов // Изв. ТИНРО. - 2005. - Т. 141. - С. 335-347.

2. Березов Т.Т., Коровкин Б.Ф. Биологическая химия : учеб.; изд. третье, перераб. и доп. - М. : Медицина, 1998. - 704 с.

3. Езерская А.В. Влияние различных уровней лизина и метионина в рационах на продуктивность бройлеров // Научные основы технологии производства бройлеров : сб. науч. тр. ВНИТИП. - Сергиев Посад, 1994. - С. 139-148.

4. Журавлева С.В. Разработка технологии рыбных паст из сырья прибрежного лова с использованием молочнокислых микроорганизмов : дис. … канд. техн. наук. - Владивосток, 2009. - 160 с.

5. Иванов А. Лизин и метионин в растительных рационах кур-несушек // Комбикормовая промышленность. - 1998. - № 2. - С. 37-38.

6. Игнатова Г.В., Колодяжная С.Н. Низкопротеиновые комбикорма для яичных кур // Вопр. повыш. эффектив. кормл. с.-х. птицы. - Загорск : ВНИИТИП, 1989. - С. 48-57.

7. Кенуй М.Г. Быстрые статистические вычисления : моногр. / пер. с англ. - М. : Статистика, 1979. - 70 с.

8. Кизеветтер И.В. Биохимия сырья водного происхождения : моногр. - М. : Пищ. пром-сть, 1973. - 424 с.

9. Кононенко С.И. Влияние скармливания протеиновых добавок на продуктивность // Науч. журн. КубГАУ. - 2013. - № 85(01).

10. Кутина О.И. Жирнокислотный состав липидов малоценных объектов лова // Рыб. пром-сть. - 2005. - № 3. - С. 42-43.

11. Лазаревский А.А. Технико-химический контроль в рыбообрабатывающей промышленности : моногр. - М. : Промпищиздат, 1955. - 520 с.

12. Лукас Э.В., Ри Ки Чун. Производство и использование соевых белков : руководство по переработке и использованию сои / пер. с анг. ; под ред. В.В. Ключкина и М.П. Доморощенковой. - М. : Колос, 1998. - 55 с.

13. Лухт Г.В. Экспандированный комбикорм для животных и птицы // Комбикормовая промышленность. - 1997. - № 8. - С. 24-27.

14. Мазуров В.И. Биохимия коллагеновых белков : моногр. - М. : Медицина, 1974. - 247 с.

15. Рисман М. Биологически активные пищевые добавки: неизвестное об известном : моногр. - М. : Арт-бизнес-центр, 1998. - 489 с.

16. Урбах В.Ю. Математическая статистика для биологов и медиков : моногр. - М. : АН СССР, 1963. - 323 с.

17. Урбах В.Ю. Статистический анализ в биологических и медицинских исследованиях : моногр. - М. : Медицина, 1975. - 296 с.

18. Bligh E.G., Dayer W.J. A rapid method of total lipid extraction // Canad. J. Biochem. Phisiol. - 1959. - № 37. - P. 911-917.

19. Carreau J.P., Dubacq J.P. Adaption of macro-scale metod to the macro-scale for fatty acid metal transesterification of biological lipid extracts // J. Chromatogr. - 1978. - Vol. 151. - P. 384-390.

20. Dubois M., Gilles K.A., Hamilton I.K. et al. Сolorimetric method for determination of sugar // Аnalytical chemistry. - 1956. - Vol. 28. - Р. 350-356.

21. Jangaard P.M., Ackman R.G. and Sipos J.C. Seasonal Changes in Fatty Acid Composition of Cod Liver, Flesh, Roe and Milt Lipids // J. Fish. Res. Bd Canada. - 1967. - № 24(3). - Р. 613-627.

22. Pack M., Fickler J., Rademacher M. et al. Аминокислоты в кормлении животных : Сборник обзоров и отчетов. - М. : Радуга, 2008. - 566 с.


Review

For citations:


Bogdanov V.D., Maximova S.N., Tungusov N.G., Shadrina E.V. Techno-chemical description of starfish as an object of industrial processing. Izvestiya TINRO. 2015;181(2):241-251. (In Russ.) https://doi.org/10.26428/1606-9919-2015-181-241-251

Views: 479


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1606-9919 (Print)
ISSN 2658-5510 (Online)