Preview

Izvestiya TINRO

Advanced search

Characteristics of bivalve mollusk Serripes groenlandicus in connection with its rational use

https://doi.org/10.26428/1606-9919-2015-181-263-272

Abstract

Greenland cockle Serripes groenlandicus is a burrow bivalve mollusk that forms dense aggregations on silty-sandy and muddy grounds at the depth 50-60 m. Its total stock in Peter the Great Bay is estimated as 8,700 t. The species is not used yet as a raw material for food industry that is a reason to investigate its safety, chemical composition and technological characteristics. There is noted that the aggregations of S. groenlandicus in Peter the Great Bay are formed mostly by large-sized individuals (> 80 %), so they have high commercial value. Its soft tissue (on average 25.8 % of total weigh) contents 11.9 % of protein, < 1.0 % of fat, and 5.4 % of carbohydrate, its energy value is 70 kcal, so it is a promising raw material for low-calorie dietary products. Technological losses in mass of the clam meat in the process of broth extraction under hydrothermal treatment are rather high: 45-47 %. To prevent the mass losses, the species is recommended to use as the raw material for canned products with its natural meat.

About the Authors

Lidia V. Shulgina
Тихоокеанский научно-исследовательский рыбохозяйственный центр; Дальневосточный федеральный университет
Russian Federation


Dmitry A. Sokolenko
Тихоокеанский научно-исследовательский рыбохозяйственный центр
Russian Federation


Tatyana A. Davletshina
Тихоокеанский научно-исследовательский рыбохозяйственный центр
Russian Federation


Galina I. Zagorodnaya
Тихоокеанский научно-исследовательский рыбохозяйственный центр
Russian Federation


Eugeny E. Borisovets
Тихоокеанский научно-исследовательский рыбохозяйственный центр; Дальневосточный федеральный университет
Russian Federation


Eugeny V. Yakush
Тихоокеанский научно-исследовательский рыбохозяйственный центр
Russian Federation


References

1. Аюшин Н.Б. Таурин: фармацевтические свойства и перспективы получения из морских организмов // Изв. ТИНРО. - 2001. - Т. 129. - С. 129-145.

2. Аюшин Н.Б., Петрова И.Ю., Эпштейн Л.М. Таурин и карнозин в тканях тихоокеанских моллюсков // Вопр. питания. - 1997. - № 6. - С. 6-8.

3. Гришин А.С. Разработка новых консервированных продуктов из клем и их товароведная оценка : автореф. дис. … канд. техн. наук. - Кемерово, 2006. - 27 с.

4. Киселев В.В. Технологии комплексной переработки спизулы : автореф. дис. … канд. техн. наук. - Владивосток, 2007. - 24 с.

5. Ковалев Н.Н., Купина Н.М., Есипенко Р.В. Исследование химического состава, пищевой ценности и безопасности мерценарии Стимпсона // Рыб. хоз-во. - 2013. - № 4. - С. 132-136.

6. Лаженцева Л.Ю., Гришин А.С. Бактериальная обсемененность промысловых двустворчатых моллюсков зал. Петра Великого // Комплексные исследования и переработка морских и пресноводных гидробионтов : тез. докл. Всерос. конф. мол. ученых. - Владивосток : ТИНРО-центр, 2003. - С. 90-92.

7. Лазаревский А.А. Технохимический контроль в рыбообрабатывающей промышленности : моногр. - М. : Пищ. пром-сть, 1955. - 518 с.

8. Микулич Л.В. Выедание терпугом крупных моллюсков Serripes groenlandicus // Изв. ТИНРО. - 1949. - Т. 31. - С. 199-200.

9. Скарлато О.А. Двустворчатые моллюски умеренных широт западной части Тихого океана : моногр. - Л. : Наука, 1981. - 480 с.

10. Шульгин Ю.П., Шульгина Л.В., Петров В.А. Ускоренная биотис оценка качества и безопасности сырья и продуктов из водных биоресурсов : моногр. - Владивосток : ТГЭУ, 2006. - 124 с.

11. Явнов С.В., Соколенко Д.А. Распределение и особенности биологии серрипеса гренландского в заливе Петра Великого Японского моря // Морские прибрежные экосистемы. Водоросли, беспозвоночные и продукты их переработки : тез. докл. 4-й междунар. науч.-практ. конф. - Южно-Сахалинск : СахНИРО, 2011. - С. 122-123.

12. Christian J.R., Grant C.G.J., Meade J.D., Noble L.D. Habitat Requirements and Life History Characteristics of Selected Marine Invertebrate Species Occurring in the Newfoundland and Labrador Region : Can. Manuscr. Rep. Fish. Aquat. Sci. - 2010. - № 2925. - 226 р.

13. Dolgov A.V., Yaragina N.A. Daily feeding rhythms and food intake of the Barents Sea cod and haddock in the summer of 1989 : ICES Council Meeting (Collected Papers). - Copenhagen (Denmark), 1990. - 22 p.

14. Fisher K.I., Stewart R.E.A. Summer foods of Atlantic walrus, Odobenus rosmarus rosmarus, in northern Foxe Basin, Northwest Territories // Can. J. Zool. / Rev. Can. Zool. - 1997. - Vol. 75, № 7. - Р. 1166-1175.

15. Pellett E.P.L., Young V.R. Nutritional Evaluation of Protein Foods. - Tokyo : UN University, 1980. - 154 p.


Review

For citations:


Shulgina L.V., Sokolenko D.A., Davletshina T.A., Zagorodnaya G.I., Borisovets E.E., Yakush E.V. Characteristics of bivalve mollusk Serripes groenlandicus in connection with its rational use. Izvestiya TINRO. 2015;181(2):263-272. (In Russ.) https://doi.org/10.26428/1606-9919-2015-181-263-272

Views: 590


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1606-9919 (Print)
ISSN 2658-5510 (Online)