Preview

Izvestiya TINRO

Advanced search

Prospects for cooling of marine organisms with the ice using chitosan and its polyelectrolyte complexes

https://doi.org/10.26428/1606-9919-2016-186-231-237

Abstract

A new cooling medium for storage of fish and seafood is proposed - frozen water solution of polysaccharides of natural origin, as the natural biopolymer chitosan. Rational concentration of its solution for producing the chitosan ice is determined experimentally. Organoleptic, physical, and microbiological parameters of the ice prepared from solution of polyelectrolyte complexes of chitosan and its co-polymers are examined. Better results for cooling of marine raw materials are shown for the solution of polyelectrolyte complexes based on chitosan with sodium alginate and carboxymethyl cellulose. The chitosan-alginate ice is distinguished by higher density and homogeneous consistency within the temperature range from -5 to +5оC. Antiseptic microbiological activity of the chitosan-alginate ice is in 2.3 times higher as compared with the water ice and in 1.8 times higher than for the chitosan ice. High technological properties of the ice of polyelectrolyte complexes of chitosan with sodium alginate provide good prospects for its using in technology of cooling in fishery industry.

About the Authors

Svetlana N. Maksimova
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет
Russian Federation


Svetlana Yu. Ponomarenko
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет
Russian Federation


Elena V. Surovtseva
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет
Russian Federation


Elena V. Fedoseeva
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет
Russian Federation


Denis V. Poleshchuk
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет
Russian Federation


References

1. Абдулла-Заде Э.Г., Каледин А.П. Эколого-экономические проблемы управления рыбным хозяйством // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. - 2012. - № 2. - С. 27-31.

2. Изумрудов В.А. Водорастворимые полиэлектролитные комплексы хитозана // Хитозан. - М. : Центр «Биоинженерия» РАН, 2013. - С. 307-323.

3. Калитин К.В., Рукавишников А.М. Холодильная обработка - залог качества рыбы // Холодильная техника. - 2010. - № 1. - С. 32-35.

4. Ким Г.Н., Сафронова Т.М., Максимова С.Н., Полещук Д.В. Полиэлектролитные комплексы в продуктах из водных биологических ресурсов // Рыб. хоз-во. - 2014. - № 5. - С. 100-103.

5. Максимова С.Н., Сафронова Т.М. Хитозан в технологии рыбных продуктов: характеристики, функции, эффективность : моногр. - Владивосток : Дальрыбвтуз, 2010. - 256 с.

6. Сафронова Т.М., Максимова С.Н., Ситникова (Суровцева) Е.В. Исследование влияния молекулярной массы хитозана на его антимикробную активность в пищевых средах // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2009. - № 3. - С. 22-26.


Review

For citations:


Maksimova S.N., Ponomarenko S.Yu., Surovtseva E.V., Fedoseeva E.V., Poleshchuk D.V. Prospects for cooling of marine organisms with the ice using chitosan and its polyelectrolyte complexes. Izvestiya TINRO. 2016;186(3):231-237. (In Russ.) https://doi.org/10.26428/1606-9919-2016-186-231-237

Views: 440


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1606-9919 (Print)
ISSN 2658-5510 (Online)