Preview

Izvestiya TINRO

Advanced search

Technochemical characteristic of organs and tissues of grey whale Eschrichtius robustus

https://doi.org/10.26428/1606-9919-2017-190-212-221

Abstract

Chemical composition, content of protein, minerals, free amino acids and fatty acids in the muscles, heart, tongue, kidneys, liver, and lungs of California grey whale Eschrichtius robustus are examined. All eatable parts of the grey whale body are significantly watered (water content 78.5-80.5 %), with the minimum water content in the tongue and the maximum in the kidneys. The meat of grey whale has low lipid content and is similar to low-fat beef, lamb or horsemeat. All essential amino acids are presented in the proteins with slight differences in their content depending on localization. Lysine and leucine have the high level in all eatable parts of the whale (15.3-22.6 mg/g WW). The highest content of polyunsaturated fatty acids is found in the heart (36.49 %). The content of water-soluble protein varies from 17.9 % for the tongue to 57.9 % for the liver, the content of myofibrillar proteins in the meat, kidneys, tongue and heart ranges between 12.8-25.2 % but they are absent in the lungs and liver. Concentration of toxic elements (As and Cd) depends on localization, with the highest level in kidneys: As 0.42-2.80 mg/kg WW, Cd 0.05-1.22 mg/kg WW.

About the Authors

Nickolay B. Ayushin
Тихоокеанский научно-исследовательский рыбохозяйственный центр
Russian Federation


Ekatherina P. Karaulova
Тихоокеанский научно-исследовательский рыбохозяйственный центр
Russian Federation


Lidia T. Kovekovdova
Тихоокеанский научно-исследовательский рыбохозяйственный центр
Russian Federation


Konstantin G. Pavel
Тихоокеанский научно-исследовательский рыбохозяйственный центр
Russian Federation


Alexander A. Popkov
Тихоокеанский научно-исследовательский рыбохозяйственный центр
Russian Federation


Mikhail V. Simokon
Тихоокеанский научно-исследовательский рыбохозяйственный центр
Russian Federation


References

1. Лазаревский А.А. Технохимический контроль в рыбообрабатывающей промышленности : моногр. - М. : Пищепромиздат, 1976. - 515 с.

2. Леванидов И.П. Классификация рыб по содержанию в их мясе жира и белков // Рыб. хоз-во. - 1968. - № 10. - С. 64-66.

3. Попков А.А., Рыбин В.Г. Методы и средства анализа пищевого сырья и продуктов. Хроматографические методы анализа : метод. указания. - Владивосток : Дальрыбвтуз, 2009. - 47 c.

4. Ржавская Ф.М. Жиры рыб и морских млекопитающих : моногр. - М. : Пищ. пром-сть, 1976. - 473 c.

5. Слуцкая Т.Н. О химическом составе мяса и некоторых субпродуктов усатых и зубатых китов и их пищевом использовании // Аннотации научных работ по исследованию сырьевой базы рыбной промышленности Дальнего Востока в 1963-1964 гг. - Владивосток : Дальневост. кн. изд-во, 1967. - С. 137.

6. Смородинцев И.А. Частная биохимия. Биохимия мяса : учеб. для вузов. - М. ; Л. : Пищепромиздат, 1936. - 188 с.

7. Справочник по химическому составу и технологическим свойствам морских и океанических рыб / сост. В.П. Быков, Г.П. Ионас, Г.Н. Головкова и др. - М. : ВНИРО, 1998. - 223 с.

8. Цыганков В.Ю. Хлорорганические пестициды и тяжелые металлы в органах серого кита из Берингова моря // Изв. ТИНРО. - 2012. - Т. 170. - С. 202-209.

9. Becker P.R. Concentration of Chlorinated Hydrocarbons and Heavy Metals in Alaska Arctic Marine Mammals // Mar. Pollut. Bull. - 2000. - Vol. 40, Iss. 10. - P. 819-829. DOI: 10.1016/S0025-326X(00)00076-X.

10. Dam M., Bloch D. Screening of Mercury and Persistent Organochlorine Pollutants in Long-Finned Pilot Whale (Globicephala melas) in the Faroe Islands // Mar. Pollut. Bull. - 2000. - Vol. 40, Iss. 12. - P. 1090-1099. DOI: 10.1016/S0025-326X(00)00060-6.

11. Endo T., Haraguchi K., Sakata M. Mercury and selenium concentrations in the internal organs of toothed whales and dolphins marketed for human consumption in Japan // Sci. Total Environ. - 2002. - Vol. 300, Iss. 1-3. - P. 15-22. DOI: 10.1016/S0048-9697(02)00137-7.

12. Endo T., Hisamichi Y., Kimura O. et al. Contamination levels of mercury and cadmium in melon-headed whales (Peponocephala electra) from a mass stranding on the Japanese coast // Sci. Total Environ. - 2008. - Vol. 401, Iss. 1-3. - P. 73-80. DOI: 10.1016/j.scitotenv.2008.04.006.

13. Endo T., Kimura O., Hisamichi Y. et al. Distribution of total mercury, methyl mercury and selenium in pod of killer whales (Orcinus orca) stranded in the northern area of Japan: Comparison of mature females with calves // Environ. Pollut. - 2006. - Vol. 144, Iss. 1. - P. 145-150. DOI: 10.1016/j.envpol.2005.12.035.

14. Endo T., Ma Yong-Un, Baker C.S. et al. Contamination level of mercury in red meat products from cetaceans available from South Korea markets // Mar. Pollut. Bull. - 2007. - Vol. 54, Iss. 6. - P. 669-677. DOI: 10.1016/j.marpolbul.2007.01.028.

15. Kato T., Tonomura Y. Identification of myosin in Nitella flexilis // J. Biochem. - 1977. - Vol. 82, Iss. 3. - P. 777-782.

16. Ruelas-Inzunza J., Páez-Osuna F. Distribution of Cd, Cu, Fe, Mn, Pb and Zn in selected tissues of juvenile whales stranded in the SE Gulf of California (Mexico) // Environ. Int. - 2002. - Vol. 28, Iss. 4. - P. 325-329. DOI: 10.1016/S0160-4120(02)00041-7.

17. Tilbury K.L., Stein J.E., Krone C.A. et al. Chemical contaminants in juvenile gray whales (Eschrichtius robustus) from a subsistence harvest in Arctic feeding grounds // Chemosphere. - 2002. - Vol. 47, Iss. 6. - P. 555-564. DOI: 10.1016/S0045-6535(02)00061-9.

18. Varanasi U., Stein J.E., Tilbury K.L. et al. Chemical contaminants in gray whales (Eschrichtius robustus) stranded along the west coast of North America // Sci. Total Environ. - 1994. - Vol. 145, Iss. 1-2. - P. 29-53. DOI: 10.1016/0048-9697(94)90296-8.


Review

For citations:


Ayushin N.B., Karaulova E.P., Kovekovdova L.T., Pavel K.G., Popkov A.A., Simokon M.V. Technochemical characteristic of organs and tissues of grey whale Eschrichtius robustus. Izvestiya TINRO. 2017;190(3):212-221. (In Russ.) https://doi.org/10.26428/1606-9919-2017-190-212-221

Views: 556


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1606-9919 (Print)
ISSN 2658-5510 (Online)