TECHNOLOGY FOR WASHED FISH MINCE OF THE OBJECTS OF AVAILABLE FISHERY IN THE VOLGA-CASPIAN BASIN
https://doi.org/10.26428/1606-9919-2018-193-223-236
Abstract
About the Authors
M. D. MukatovaRussian Federation
D.Sc., professor, head of laboratory
N. A. Kirichko
Russian Federation
Ph.D., associate professor, researcher
E. N. Romanenkova
Russian Federation
leading engineer
N. Y. Uglova
Russian Federation
post graduate student
References
1. Виннов А.С., Маевская Т.Н., Долганова Н.В. Влияние вида промывной жидкости на реологические свойства гелей из фаршей сурими // Вестн. АГТУ. Сер. Рыб. хоз-во. — 2013. — № 1. — С. 180–189.
2. Голикова Е.Н., Мукатова М.Д., Киричко Н.А. Изучение возможности изготовления фарша типа «cурими» из недоиспользуемых маломерных биоресурсов Волго-Каспийского региона // Вестн. АГТУ. Сер. Рыб. хоз-во. — 2011. — № 1. — С. 103–109.
3. Колаковский Э. Технология рыбного фарша : моногр. — М. : Агропромиздат, 1991. — 219 c.
4. Косой В.Д., Виноградов Я.И., Малышева А.Д. Инженерная реология биотехнологических сред : учеб. — СПб. : ГИОРД, 2005. — 648 с.
5. Лазаревский А.А. Технохимический контроль в рыбообрабатывающей промышленности: пособие для работников заводских и исследовательских лабораторий. — М. : Пищепромиздат, 1955. — 520 с.
6. Сюткин С.В. Прогнозирование и контроль методами физико-химической механики реологических характеристик рыбы и рыбопродуктов в процессе их производства : автореф. дис. ... канд. техн. наук. — М. МГУПБ, 2004. — 24 с.
7. Цибизова М.Е. Технологические показатели и биологическая ценность маломерного рыбного сырья Волго-Каспийского бассейна // Вестн. АГТУ. Сер. Рыб. хоз-во. — 2012. — № 2. — С. 182–188.
8. Чернышова О.В., Цибизова М.Е. Изучение технологических свойств недоиспользованного рыбного сырья Волго-Каспийского бассейна // Вестн. АГТУ. Сер. Рыб. хоз-во. — 2012а. — № 1. — С. 194–199.
9. Чернышова О.В., Цибизова М.Е. Технохимический состав и функционально-технологические свойства недоиспользуемого рыбного сырья Волго-Каспийского бассейна // Вестн. АГТУ. Сер. Рыб. хоз-во. — 2012б. — № 2. — С. 189–194.
10. Ярцева Н.В., Долганова Н.В. Изучение возможности улучшения качества рыбного фарша путем промывания органическими кислотами // Вестн. АГТУ. Сер. Рыб. хоз-во. — 2011. — № 1. — С. 158–165.
11. Greiff K., Aursand I.G., Erikson U. et al. Effects of type and concentration of salts on physicochemical properties in fish mince // LWT-Food Science and Technology. — 2015. — Vol. 64, Iss. 1. — P. 220–226. DOI: 10.1016/j.lwt.2015.05.059.
12. Jenkelunas P.J., Li-Chan E.C.Y. Production and assessment of Pacific hake (Merluccius productus) hydrolysates as cryoprotectants for frozen fish mince // Food Chemistry. — 2018. — Vol. 239. — P. 535–543. DOI: 10.1016/j.foodchem.2017.06.148.
13. Wang T.T., Li Z.X., Yuan F.Z. et al. Effects of brown seaweed polyphenols, α-tocopherol, and ascorbic acid on protein oxidation and textural properties of fish mince (Pagrosomus major) during frozen storage // J. Sci. Food Agric. — 2017. — Vol. 97, Iss. 4. — P. 1102–1107. DOI: 10.1002/jsfa.7835.
Review
For citations:
Mukatova M.D., Kirichko N.A., Romanenkova E.N., Uglova N.Y. TECHNOLOGY FOR WASHED FISH MINCE OF THE OBJECTS OF AVAILABLE FISHERY IN THE VOLGA-CASPIAN BASIN. Izvestiya TINRO. 2018;193(2):223-236. (In Russ.) https://doi.org/10.26428/1606-9919-2018-193-223-236