Preview

Izvestiya TINRO

Advanced search

INVESTIGATION OF INFLUENCE OF THE SEA CUCUMBER DISINTEGRATION IN THE PROCESS OF CRYOPROCESSING ON NUTRITIONAL VALUE OF ITS DRY CONCENTRATE

https://doi.org/10.26428/1606-9919-2018-192-224-230

Abstract

Influence of shredding on molecular weight and biological value of dry concentrate is investigated for the sea cucumber Stichopus japonicus from the Severnaya Bay (Peter the Great Bay, Japan Sea). Size of particles of the shredded tissue depends on temperature of freezing: the lower the temperature, the smaller the particles. This dependence affects on intensity of the freeze-drying: decreasing of the raw material temperature from minus 5 to minus 30 оC causes the water content lowering in 1.7 times. The freezing and subsequent shredding have destructuring effect on the protein macromolecules, primarily collagens of the muscles, that contributes to their better absorption by human organism. In the crushed sample, the high-molecular proteins have lower molecular weights, the medium-molecular proteins are almost absent, and the low-molecular proteins are presented by fractions with molecular weight 15 and 50 kDa. The freeze-drying itself contribution to lowering of the proteins molecular weight is evaluated as insignificant. The optimal size of the particles after disintegration is 4–50 μm — this size provides the highest biological value of the dry sea cucumber concentrate.

About the Authors

V. D. Bogdanov
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет
Russian Federation

Bogdanov Valery D. - D.Sc., professor



A. A. Simdiankin
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет
Russian Federation

Simdiankin Andrei A. - senior lecturer



A. V. Nazarenko
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет
Russian Federation

Nazarenko Anton V. - senior lecturer



References

1. Богданов В.Д., Назаренко А.В., Симдянкин А.А. Криотехнология сухого пищевого концентрата из голотурий // Науч. тр. Дальрыбвтуза. — 2016а. — Т. 38. — С. 64–68.

2. Богданов В.Д., Симдянкин А.А., Назаренко А.В. Исследование процесса замораживания дальневосточного трепанга при его криообработке // Вестн. АГТУ. Сер. Рыб. хоз-во. — 2016б. — № 2. — С. 130–135.

3. Игнатьев А.Д., Исаев М.К., Долгов В.А. и др. Модификация метода биологической оценки пищевых продуктов с помощью ресничной инфузории тетрахимена пириформис // Вопр. питания. — 1980. — № 1. — С. 70–71.

4. Ковалев Н.Н., Позднякова Ю.М., Перцева А.Д., Тун Ч. Состав и антиоксидантные свойства ферментативного гидролизата мышечной ткани трепанга // Пищ. пром-сть. — 2016. — № 1. — С. 52–55.

5. Левин В.С. Дальневосточный трепанг. Биология, промысел, воспроизводство : моногр. — СПб. : Голанд, 2000. — 199 с.

6. Маслова Г.В., Маслов А.М. Реология рыбы и рыбных продуктов : моногр. — М. : Лег. и пищ. пром-сть, 1981. — 213 с.

7. Петрова Л.Д., Богданов В.Д. Структурированные многокомпонентные фаршевые системы на основе глубоководных рыб : моногр. — Владивосток : Дальнаука, 2013. — 223 с.

8. Пищевая химия : учеб. / А.П. Нечаев, С.Е. Траубенберг, А.А. Кочеткова и др. / под ред. А.П. Нечаева. — Изд. 3-е, испр. — СПб. : ГИОРД, 2004. — 640 с.

9. Рогов И.А., Бабакин Б.С., Фатыхов Ю.А. Криосепарация сырья биологического происхождения : моногр. — Рязань : Наше время, 2005. — 288 с.

10. Фатыхов Ю.А., Эрлихман В.Н. Криотехнология комплексной переработки гидробионтов // Изв. вузов. Пищевая технология. — 1998. — № 2–3. — С. 36–38.


Review

For citations:


Bogdanov V.D., Simdiankin A.A., Nazarenko A.V. INVESTIGATION OF INFLUENCE OF THE SEA CUCUMBER DISINTEGRATION IN THE PROCESS OF CRYOPROCESSING ON NUTRITIONAL VALUE OF ITS DRY CONCENTRATE. Izvestiya TINRO. 2018;192(1):224-230. (In Russ.) https://doi.org/10.26428/1606-9919-2018-192-224-230

Views: 574


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1606-9919 (Print)
ISSN 2658-5510 (Online)