Preview

Izvestiya TINRO

Advanced search

Investigation of physical, chemical and technological properties of Mercenaria stimpsoni in the process of storage

https://doi.org/10.26428/1606-9919-2015-181-252-262

Abstract

Changes of physical, chemical, and organoleptic parameters during storage of cut and raw frozen bivalve Mercenaria stimpsoni are considered. Portion of its edible parts is estimated as 12-15 % of total weight, depending on age, and waste (shells and liver) takes 70-75 % of the total weight. The meat of Mercenaria stimpsoni is distinguished by low protein content (8.5-9.8 %), low fat content (0.7-1.0 %), and low caloric value (46-52 kcal) in any area and any season. The tissues of its foot and mantle have proteins with the content of essential amino acids higher than in the reference FAO/WHO protein and biologically active taurine, as well, and proteins of the muscle have lowered portion of the myofibrillary and sarcoplasmatic proteins and heightened portion of the connective tissue proteins. Mercenaria stimpsoni is capable to alive retention up to 16 days under the temperature 2-4oC. The concentration of the proteinogenic amino acids, taurine and anserine does not change in the process of storage, but the content of myofibrillary protein decreases in 15-20 %, and the content of dilacerated proteins increases in 2.4 times. Mercenaria stimpsoni caught at Primorye coast is safe for human consumption by content of toxic elements and radioactive nuclides in its muscle tissue and viscera.

About the Author

Natalia M. Kupina
Тихоокеанский научно-исследовательский рыбохозяйственный центр
Russian Federation


References

1. Ауэрман Т.Л., Генералова Т.Г., Суслянок Г.М. Основы биохимии : учеб. пособие. - М. : ИНФРА-М, 2013. - 400 с.

2. Аюшин Н.Б. Таурин: фармацевтические свойства и перспективы получения из морских организмов // Изв. ТИНРО. - 2001. - Т. 129. - С. 129-145.

3. Аюшин Н.Б., Петрова И.П., Эпштейн Л.М. Азотистые экстрактивные вещества в тканях дальневосточных моллюсков // Изв. ТИНРО. - 1999. - Т. 125. - С. 52-55.

4. Виселина Т.Н., Лукьянова О.Н. Изменение активности ферментов углеводного обмена у моллюсков под действием кадмия // Биол. моря. - 2000. - Т. 26, № 4. - С. 278-280.

5. Зайцев В.П., Ажгихин И.С., Гандель В.Г. Комплексное использование морских организмов : моногр. - М. : Пищ. пром-сть, 1980. - 279 с.

6. Зюзьгина А.А., Купина Н.М. Технохимическая характеристика двустворчатого моллюска анадара (Anadara broughtoni) // XXI век - перспективы развития рыбохозяйственной науки : мат-лы Всерос. Интернет-конф. мол. ученых. - Владивосток : ТИНРО-центр, 2002. - С. 147-151.

7. Киселев В.В., Купина Н.М. Технохимическая характеристика некоторых видов двустворчатых моллюсков // Тез. докл. Всерос. конф. мол. ученых. - Мурманск, 2002. - С. 94-96.

8. Киселев В.В., Купина Н.М. Технохимическая характеристика спизулы сахалинской залива Петра Великого // Изв. ТИНРО. - 2005 - Т. 140. - С. 322-328.

9. Крылова Н.Н., Лясковская Ю.Н. Физико-химические методы исследования продуктов животного происхождения : моногр. - М. : Пищ. пром-сть, 1965. - 313 с.

10. Купина Н.М., Зюзьгина А.А., Долматов И.Ю. Особенности химического состава и гистологического строения мышечной ткани двустворчатого моллюска Anadara broughtoni // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2003. - № 8. - С. 90-93.

11. Купина Н.М., Стародубцева Н.Б., Киселёв В.В., Молодцов Г.П. Использование отходов двустворчатых моллюсков для производства кормовой муки // Рыб. пром-сть. - 2005. - № 3. - С. 322-328.

12. Лазаревский А.А. Технохимический контроль в рыбообрабатывающей промышленности : моногр. - М. : Пищ. пром-сть, 1955. - 518 с.

13. Мазуров В.И. Биохимия коллагеновых белков : моногр. - М. : Медицина, 1974. - 248 с.

14. Оводова Р.Г., Молчанова В.И., Михейская Л.В., Оводов Ю.С. Общая характеристика биогликанов-иммуномодуляторов из беспозвоночных Японского моря // Химия природных соединений АН СССР. - 1990. - № 6. - С. 738-742.

15. Оруджев Я.С., Ростовщиков В.В. Применение медиаторных аминокислот во внебольничной геронтологической практике // Социальная и клиническая психиатрия. - 1998. - № 3. - С. 78-81.

16. Северин С.Е., Соловьев Г.А. Практикум по биохимии. 2-е изд., перераб. и доп. - М. : МГУ, 1989. - 509 с.

17. Carreau J.P., Duback J.P. Adaption of macro-scale metod to the macro-scale for fatty acid metal transesterification of biological lipid extracts // J. Chromatogr. - 1978. - Vol. 151. - P. 384-390.

18. Christie W.W. Equivalent chain-lengths of metal ester derivatives of fatty acids on gas-chromatography - a reappraisal // J. Chromatogr. - 1988. - Vol. 447, № 2. - P. 305-314.

19. Cottrell G. and Laverack M.S. Invertebrale pharmacology // Ann. Rev. Pharmacol. - 1968. - Vol. 8. - Р. 273-298.

20. Folch J., Lees M., Sloan-Stanley G.H. A simple method for the isolation and purification of total lipids animal tissue (for brain liver and muscle) // J. Biol. Chem. - 1957. - Vol. 226, № 1. - P. 497-509.

21. Hiwatari T., Shinotsuka Y., Konata K., Watanabe M. Exotic hard clam in Tokyo Bay identified as Mercenaria mercenaria by genetic analysis // Fish. Sci. - 2006. - Vol. 72. - P. 578-584.


Review

For citations:


Kupina N.M. Investigation of physical, chemical and technological properties of Mercenaria stimpsoni in the process of storage. Izvestiya TINRO. 2015;181(2):252-262. (In Russ.) https://doi.org/10.26428/1606-9919-2015-181-252-262

Views: 396


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1606-9919 (Print)
ISSN 2658-5510 (Online)