Comparative assessment for efficiency of isolation of arachidonic acid (20:4n-6) from various sources
https://doi.org/10.26428/1606-9919-2016-186-223-230
Abstract
About the Authors
Ruslan M. SultanovRussian Federation
Ekatherina V. Ermolenko
Russian Federation
Nickolay A. Latyshev
Russian Federation
Yury G. Blinov
Russian Federation
Sergey P. Kasyanov
Russian Federation
References
1. Игнатова Т.А., Подкорытова А.В., Чимиров Ю.И. и др. Технология получения агара из Gracilariopsis и Gracilaria: сравнительная характеристика способов очистки агаровых экстрактов // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2011. - № 6. - C. 39-44.
2. Имбс А.Б., Латышев Н.А., Светашев В.И. и др. Распределение полиненасыщенных жирных кислот в красных водорослях рода Gracilaria - перспективном источнике простагландинов // Биол. моря. - 2012. - Т. 38, № 4. - С. 318-324.
3. Козьменко В.Б., Колмаков П.В. Биология и жизненная стратегия Gracilaria verrucosa в лагунах Хасанского района Приморского края // Науч. тр. Дальрыбвтуза. - 2012. - Т. 27. - С. 14-24.
4. Лапшина А.А., Иванова Е.Г., Титлянов Э.А., Усов А.И. Агар из приморской неприкрепленной водоросли Gracilaria verrucosa (Huds.) Papenf. // Биоорган. химия. - 1991. - Т. 17, № 11. - С. 1494-1499.
5. Сергеева М.Г., Варфоломеева А.Т. Каскад арахидоновой кислоты : моногр. - М. : Нар. образ., 2006. - 256 с.
6. Хотимченко С.В. Липиды морских водорослей-макрофитов и трав: структура, распределение, анализ : моногр. - Владивосток : Дальнаука, 2003. - 233 с.
7. Calder P.C. Polyunsaturated fatty acids, Infammation, and Immunity // Lipids. - 2001. - Vol. 36. - P. 1007-1024.
8. Carreau J.P., Dubacq J.P. Adaptation of a macro-scale method to the micro-scale for fatty acid methyl transesterification of biological lipid extracts // J. Chromatogr. - 1978. - Vol. 151, № 3. - P. 384-390.
9. Christie W.W. Lipid Analysis: Isolation, separation, identification and structural analysis of lipids. - Bridgwater (UK) : The oily Press, 2003. - 416 p.
10. Cohen Z. The production potential of eicosapentaenoic and arachidonic acids by the red alga Porphyridium cruentum // JAOCS. - 1990. - Vol. 67, № 12. - P. 916-920.
11. Corey E.J., Wright S.W. A simple process for the purification of arachidonic acid // Tetrahedron letters. - 1984. - Vol. 25, № 26. - P. 2729-2730.
12. Gaiday N.V., Imbs A.B., Kuklev D.V., Latyshev N.A. Separation of natural polyunsaturated fatty-acids by means of iodolactonization // JAOCS. - 1991. - Vol. 68, № 4. - Р. 230-233.
13. Giménez A.G., González M.J.I., Medina A.R. et al. Downstream processing and purification of eicosapentaenoic (20:5n-3) and arachidonic acids (20:4n-6) from the microalga Porphyridium cruentum // Bioseparation. - 1998. - Vol. 7. - P. 89-99.
14. Hildich T.P. The Chemical constitution of natural fats. - L. : Chapman&Hall Ltd., 1949. - 554 p.
15. Shahidi F., Wanasundara U.N. Omega-3 fatty acid concentrates: nutritional aspects and production technologies // Trends Food Sci. Technol. - 1998. - Vol. 9. - P. 230-240.
16. Sprecher H. Metabolism of highly unsaturated n-3 and n-6 fatty acids // BBA. - 2000. - Vol. 1486. - P. 219-231.
Review
For citations:
Sultanov R.M., Ermolenko E.V., Latyshev N.A., Blinov Yu.G., Kasyanov S.P. Comparative assessment for efficiency of isolation of arachidonic acid (20:4n-6) from various sources. Izvestiya TINRO. 2016;186(3):223-230. (In Russ.) https://doi.org/10.26428/1606-9919-2016-186-223-230