Preview

Izvestiya TINRO

Advanced search

Proteolytic enzymes of pond fish: methods of isolation and properties

https://doi.org/10.26428/1606-9919-2016-187-245-253

Abstract

Methods of proteolytic enzymes isolation from muscle tissue and viscera of pond fish are viewed and their properties are investigated. Efficiency of enzymatic processes is determined by physical and chemical characteristics of the enzymes and, first of all, by their activity and stability. The cathepsins from muscle tissue of most pond fish are acidic and have the highest activity under pH 4.5-5.0. The substrate specificity of this enzyme complex predetermines its possible usage in pickling, particularly for reducing its time and improving organoleptic parameters of the product.

About the Authors

Olga P. Dvoryaninova
Воронежский государственный университет инженерных технологий
Russian Federation


Ludmila V. Antipova
Воронежский государственный университет инженерных технологий
Russian Federation


Alexander V. Sokolov
Воронежский государственный университет инженерных технологий
Russian Federation


References

1. Антипова Л.В., Дворянинова О.П., Соколов А.В. Прудовые рыбы в улучшении структуры питания населения: гигиенические аспекты // Гигиена и санитария. - 2016. - Т. 95, № 1. - С. 84-90.

2. Антипова Л.В., Дворянинова О.П., Черкесов А.З. Биохимический механизм автолитических процессов мышечной ткани рыб // Вестн. ВГУИТ. - 2015. - № 2. - С. 92-97.

3. Антипова Л.В., Дворянинова О.П., Чудинова Л.П. Прудовые рыбы: биотехнологический потенциал и основы рационального использования ресурсов : моногр. - Воронеж : ВГУИТ, 2012. - 404 с.

4. Грачева И.М. Технология ферментных препаратов : учеб. пособие. - М. : Элевар, 2000. - 512 с.

5. Дворянинова О.П. Получение и исследование свойств катепсинов мышечной ткани прудовых рыб // Технологии пищевой и перерабатывающей промышленности АПК - продукты здорового питания. - 2014. - № 4. - С. 14-27.

6. Дворянинова О.П., Алехина А.В., Сторублевцев С.А. Получение и исследование свойств ферментного комплекса мяса пресноводного карпа // Изв. вузов. Пищ. технология. - 2010. - № 4. - С. 13-15.

7. Дворянинова О.П., Антипова Л.В. Аквакультурные биоресурсы: научные основы и инновационные решения : моногр. - Воронеж : ВГУИТ, 2012. - 420 с.

8. Дворянинова О.П., Соколов А.В., Черкесов А.З. Сырьевая база водных биоресурсов как важнейший фактор обеспечения продовольственной безопасности страны // Технологии пищевой и перерабатывающей промышленности АПК - продукты здорового питания. - 2015. - № 2. - С. 22-29.

9. Мукатова М.Д., Киричко Н.А., Утеушев Р.Р. Ферменты. Способы получения ферментов и методы определения их активности : метод. указания к лаб. практикуму. - Астрахань : АГТУ, 2006. - 62 с.

10. Николаенко О.А. Методы исследования рыбы и рыбных продуктов : учеб. пособие. - СПб. : ГИОРД, 2011. - 176 с.

11. Рыбоводство. Основы разведения, вылова и переработки рыб в искусственных водоемах : учеб. пособие / Л.В. Антипова, О.П. Дворянинова, О.А. Василенко и др. - СПб. : ГИОРД, 2009. - 472 с.

12. Antipova L.V., Dvoryaninova O.P., Alyohina A.V. et al. Leather-Processing Semimanufactures Biotechnology out of the Freshwater Fish Skin // Biotechnology and the Ecology of Big Cities. Biotechnology in Agricalture, Industry and Medcine. - N.Y. : Nova Science Publishers, Inc., 2011. - P. 151-158.

13. Antipova L.V., Dvoryaninova O.P., Daniliv M.M., Skripinsky R.О. Receiving fish proteinaceous hydrolyzates of food appointment // Food science, engineering and technologies (Scientific works of UFT, Vol. 59). - Bulgaria, Plovdiv, 2012. - P. 979-984.

14. Elert Е. Protease activity in gut of Daphnia magna: evidence for trypsin and chymotrypsin enzymes // Comp. Biochem. Physiol. - 2004. - Vol. 137 В. - Р. 287-296.

15. Lange U. Conducting polymers in chemical sensors and arrays // Analytica Chimica Acta. - 2008. - Vol. 614. - Р. 1-26.

16. Lopes A.R. Purification, properties and substrate specificity of a digestive trypsin from Periplaneta аmericana // Insect Biochem. Biol. - 2003. - Vol. 33. - Р. 407-415.


Review

For citations:


Dvoryaninova O.P., Antipova L.V., Sokolov A.V. Proteolytic enzymes of pond fish: methods of isolation and properties. Izvestiya TINRO. 2016;187(4):245-253. (In Russ.) https://doi.org/10.26428/1606-9919-2016-187-245-253

Views: 574


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1606-9919 (Print)
ISSN 2658-5510 (Online)