Preview

Izvestiya TINRO

Advanced search

Investigation of chemical composition, biological value and safety of walleye pollock Theragra chalcogramma from Peter the Great Bay

https://doi.org/10.26428/1606-9919-2015-180-310-319

Abstract

Data on chemical composition, biological value and safety are presented for muscle tissue and internal organs of walleye pollock Theragra chalcogramma caught in Peter the Great Bay (Japan Sea). The meat of рollock in any biological state has high protein content (15.5-16.8 %), low fat content (0.5-0.6 %), and low energy value (66-72 kcal./kg). The viscera of feeding pollock have in 25.0 % higher content of fat and in 3.5 % lower content of protein in compare with the spawning fish. Proteins in the pollock meat have more essential amino acids than a reference FAO/WHO protein and contain biologically active taurine and anserine, as well; the content of proteinogenic amino acids, taurine and anserine does not change in the process of storage. Lipids of the pollock viscera contain 37 % of polyunsaturated fatty acids, and 67.0 % of them are DHA (22:5) and EPA (20:50); content of these fatty acids in the lipids of pollock meat is even higher: 50 % and 86 %, respectively. The pollock caught at the coast of Primorye is safe by content of toxic elements and pesticides in its muscle tissue and internal organs.

About the Authors

Natalia M. Kupina
Тихоокеанский научно-исследовательский рыбохозяйственный центр
Russian Federation


Alexander N. Bashtovoy
Тихоокеанский научно-исследовательский рыбохозяйственный центр
Russian Federation


Konstantin G. Pavel
Тихоокеанский научно-исследовательский рыбохозяйственный центр
Russian Federation


References

1. Ауэрман Т.Л., Генералова Т.Г., Суслянок Г.М. Основы биохимии : монография. - М. : ИНФРА-М, 2013. - 400 с.

2. Аюшин Н.Б. Таурин: фармацевтические свойства и перспективы получения из морских организмов // Изв. ТИНРО. - 2001. - Т. 129. - С. 129-145.

3. Захаров Л.А. Введение в промысловую океанологию : учеб. пособие. - Калининград : Калинингр. ун-т, 1998. - 84 с.

4. Кизеветтер И.В. Технологическая и химическая характеристика промысловых рыб тихоокеанского бассейна : монография. - Владивосток : Дальиздат, 1971. - 298 с.

5. Лазаревский А.А. Технохимический контроль в рыбообрабатывающей промышленности : монография. - М. : Пищ. пром-сть, 1955. - 518 с.

6. Леванидов И.П. Классификация рыб по содержанию в их мясе жира и белков // Рыб. хоз-во. - 1968. - № 10. - С. 64-66.

7. Олейник В.И. Линия производства филе минтая мороженого : курсовая работа. - Петропавловск-Камчатский : КамчатГТУ, 2002. - 74 с.

8. Оруджев Я.С., Ростовщиков В.В. Применение медиаторных аминокислот (таурин) во внебольничной геронтологической практике // Социальная и клиническая психиатрия. - 1998. - № 3. - С. 78-81.

9. Северин Е.С. Биохимия. 2 изд., испр. : монография. - М. : ГЭОТАР-МЕД, 2004. - 779 с.

10. Северин С.Е., Соловьев Г.А. Практикум по биохимии. 2-е изд., перераб. и доп. : монография. - М. : МГУ, 1989. - 509 с.

11. Carreau J.P., Duback J.P. Adaption of macro-scale metod to the macro-scale for fatty acid metal transesterification of biological lipid extracts // J. Chromatogr. - 1978. - Vol. 151. - P. 384-390.

12. Christie W.W. Equivalent chain-lengths of metal ester derivatives of fatty acids on gas-chromatography - a reappraisal // J. Chromatogr. - 1988. - Vol. 447, № 2. - P. 305-314.

13. Folch J., Lees M., Sloan-Stanley G.H. A simple method for the isolation and purification of total lipids animal tissue (for brain liver and muscle) // J. Biol. Chem. - 1957. - Vol. 226, № 1. - P. 497-509.

14. Gherian V.M., Mulky M. Hypolipidemic action of tayrine in rats // Indian journal of Experimental Biology. - 1992. - Vol. 30. - P. 413-417.

15. Koletzko B., Agostoni C., Carlsson S. et al. Long chain polyunsaturated fatty acid (LC-PUFA) and perinatal development // Acta. Paediatr. Scand. - 2001. - Vol. 90. - P. 460-465.


Review

For citations:


Kupina N.M., Bashtovoy A.N., Pavel K.G. Investigation of chemical composition, biological value and safety of walleye pollock Theragra chalcogramma from Peter the Great Bay. Izvestiya TINRO. 2015;180(1):310-319. (In Russ.) https://doi.org/10.26428/1606-9919-2015-180-310-319

Views: 599


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1606-9919 (Print)
ISSN 2658-5510 (Online)