Preview

Izvestiya TINRO

Advanced search

TECHNOLOGY, PROCESSES, AND TECHNICAL DEVICES TO MANUFACTURE MINCE OF SMALL-SIZED FISH AND ITS USING

https://doi.org/10.26428/1606-9919-2018-193-237-253

Abstract

New technology of small-sized fish processing is substantiated with shock loads that provides splitting of fish meat to fiber particles and their separating from skin and skeleton bones. The separation is realized by straining the water pulp, then the resulting suspension is thickened and the mince is produced in continuous centrifuges with screw discharging. Technological and physical-chemical characteristics of small-sized fish species are discussed. The main principles of the muscle tissue disintegration are considered, parameters of the disintegrator and rational modes of the process are determined. Optimal constructive solutions of certain units and the whole system of machines are designed for the most effective processing. Rational operating modes of washing and dehydration of the muscle tissue are determined taking into account parameters of the intermediate crushed raw materials, as size of the particles and content of dry and dense substances. To improve the process of dehydration, an operation of preliminary thickening of the minced suspension is proposed and size of the net cloth is selected for better separation of the minced mass from washing waters. Centrifuges for final separation of the mince are recommended. Possibility of partial replacement of the fresh water for washing with the seawater is considered. Organoleptic and technical-chemical properties of the produced mince are assessed and its biological value is evaluated. The mince corresponds to requirements for the washed fish mince. In the tests of a full-automated processing line, its output reached 16 % of the raw materials. Recommendations for the mince using for manufacturing of ready-made food products are given. Initial requirements for the raw materials and design documentation for the system of machines (processing line) for processing of small-sized fish are presented.

About the Authors

A. P. Yarochkin
Тихоокеанский научно-исследовательский рыбохозяйственный центр
Russian Federation
D.Sc., leading researcher


T. M. Boitsova
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет
Russian Federation
D.Sc., professor


References

1. А.с. № 1096773. Способ переработки рыбы / А.П. Ярочкин, В.Ф. Михалева, И.А. Спицын и др. 16.11.81 г.

2. А.с. № 1490744. Устройство для разделения суспензии / С.В. Лебедев, А.П. Ярочкин. 31.12.86 г.

3. Ильченко Л.И., Переверзев В.В., Бренделева B.М и др. Тепловая обработка изделий из рыбных фаршей ИК-излучением // Проблемы технологии переработки нетрадиционного сырья из объектов дальневосточного промысла. — Владивосток : ТИНРО, 1989. — C. 91–96.

4. Мельникова О.М. О влагоудерживающей способности мышечных тканей // Рыб. хоз-во. — 1977. — № 2. — С. 72–74.

5. Рехина Н.И., Новикова М.В., Агапова С.А. Получение пищевого фарша из мелких мезопелагических рыб // Рыб. хоз-во. — 1986. — № 2. — С. 71–73.

6. Романков П.Г. Руководство к практическим занятиям в лаборатории по процессам и аппаратам химической технологии : учеб. пособие. — Л. : Химия, 1969. — 248 с.

7. Савиных В.Ф., Байталюк А.А. Новые данные по биологии императорского мавролика Maurolicus imperatorius (Sternopthychidae) Императорского подводного хребта // Вопр. ихтиол. — 2010. — Т. 50, № 2. — С. 191–201.

8. Скачков В.П. Разработка технологии производства пищевого фарша из маломерных рыб // Рыб. хоз-во. — 1974. — № 9. — С. 56–58.

9. Толстогузов В.Б. Искусственные продукты питания : моногр. — М. : Наука, 1978. — 231 с.

10. Трухин Н.В. Основные направления обработки пелагических видов рыб за рубежом // Рыб. хоз-во. — 1988. — № 4. — С. 89–91.

11. Ярочкин А.П. Принципы технологии переработки мелких рыб на пищевые фарши // Тез. докл. Всесоюз. совещ. «Исследование и рациональное использование биоресурсов дальневосточных и северных морей СССР и перспективы создания технических средств для освоения неиспользуемых биоресурсов открытого океана». — Владивосток : ТИНРО, 1985. — С. 190–191.

12. Ярочкин А.П., Бойцова Т.М., Михалева В.Ф., Коростелев Ю.С. Пищевой фарш из мелких рыб // Рыб. хоз-во. — 1986. — № 5. — С. 64–66.

13. Ярочкин А.П., Бойцова Т.М., Михалева В.Ф., Коростелев Ю.С. Получение фарша из маломерных рыб на дезинтеграторе мышечной ткани // Тез. докл. Всесоюз. совещ. «Исследование и рациональное использование биоресурсов дальневосточных и северных морей СССР и перспективы создания технических средств для освоения неиспользуемых биоресурсов открытого океана». — Владивосток : ТИНРО, 1985. — С. 191–192.

14. Bligh E.J., Dyer W.J. A rapid method of total lipid extraction and purification // Can. J. Biochem. Phisiol. — 1959. — Vol. 37, № 8. — P. 911–917.

15. Borresen T., Alsted N. Functional properties of a mince prepared from a small, pelagic fish with high fat content // Res. Food. Sci. and Nutr. Proc. 6th, Int. Congr. Food Sci. and Techn. — Dublin, 1983. — Vol. 1. — P. 75–78.

16. Lee C.M., Abdollahi A. Effect of hardness of plastic fat on structure and material properties of fish protein gels // J. Food Sci. — 1984. — Vol. 46, № 6. — P. 1755–1759.

17. Lowry O.H., Rosebrough N.J., Farr A.L., Randall R.J. Protein measurement with the Folin phenol reagent // J. Biol. Chem. — 1951. — Vol. 193, № 1. — P. 265–275.

18. Moore S., Stein W.H. A modified ninhydrin reagent for the photometric determination of amino acids and related compounds // J. Biol. Chem. — 1954. — Vol. 211, № 2. — P. 907–913.


Review

For citations:


Yarochkin A.P., Boitsova T.M. TECHNOLOGY, PROCESSES, AND TECHNICAL DEVICES TO MANUFACTURE MINCE OF SMALL-SIZED FISH AND ITS USING. Izvestiya TINRO. 2018;193(2):237-253. (In Russ.) https://doi.org/10.26428/1606-9919-2018-193-237-253

Views: 570


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1606-9919 (Print)
ISSN 2658-5510 (Online)