Preview

Izvestiya TINRO

Advanced search

Investigation of functional and technological properties of crushed milts

https://doi.org/10.26428/1606-9919-2016-185-277-284

Abstract

Fresh milts of salmon, cod, and herring possess high technological properties which are lowered in the processes of freezing and storage. The lowering is insignificant in the first month of storage but becomes more essential after two months of storage, in particular for the milt of cod. One of these properties is a high emulsifying ability. Stability of the emulsion systems with use of milt depends on the fish species, freshness of the raw materials, and preliminary thermal processing: the emulsions with milt of salmon have higher stability relative to the milts of other species and the unprocessed milt provides the highest stability of the emulsion systems. The milts could be used in emulsified products both as the emulsifiers and as functional ingredients that include proteins, nucleic acids, phospholipids, and polyunsaturated fatty acids.

About the Authors

Natalia V. Dementeva
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет
Russian Federation


Valery D. Bogdanov
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет
Russian Federation


References

1. Антипова Л.В., Глотова И.А., Рогов И.А. Методы исследования мяса и мясных продуктов : моногр. - М. : КолосС, 2004. - 571 с.

2. Богданов В.Д., Благонравова М.В., Салтанова Н.С. Современные технологии производства соленой продукции из сельди тихоокеанской и лососевых : моногр. - Петропавловск-Камчатский : Новая книга, 2007. - 240 с.

3. Дементьева Н.В., Богданов В.Д., Буненкова Н.А. Молоки лососевых как сырье для получения белково-липидных эмульсий // Мат-лы Междунар. науч.-техн. конф. «Актуальные проблемы освоения биологических ресурсов Мирового океана». - Владивосток : Дальрыбвтуз, 2011. - Ч. 2. - С. 34-37.

4. Дементьева Н.В., Воропаева Е.Ю. Сравнительное исследование технохимических и функционально-технологических свойств молок промысловых рыб // Изв. ТИНРО. - 2014. - Т. 179. - С. 279-286.

5. Евстратова К.И. Физическая и коллоидная химия : моногр. - М. : Высш. шк., 1990. - 487 с.

6. Касьяненко Ю.И., Ковалева Ю.В., Эпштейн Л.М., Артюков А.А. Получение и свойства производных ДНК из молок лососевых // Изв. ТИНРО. - 1997. - Т. 120. - С. 37-43.

7. Кочеткова А.А. Функциональные продукты в концепции здорового питания // Пищ. пром-сть. - 1999. - № 3. - С. 4-5.

8. Позднякова Ю.М. Технология биологически активных добавок к пище на основе ферментативного гидролизата гонад гидробионтов : автореф. дис. … канд. техн. наук. - Владивосток : ТИНРО-центр, 2003. - 24 с.

9. Сарапкина О.В. Перспективные направления развития современной рыбообработки // Рыб. хоз-во. - 2005. - № 5. - С. 48-57.

10. Чупикова Е.С. Разработка технологий пищевых продуктов из отходов разделки минтая : автореф. дис. … канд. техн. наук. - Владивосток : ТИНРО-центр, 2000. - 24 с.


Review

For citations:


Dementeva N.V., Bogdanov V.D. Investigation of functional and technological properties of crushed milts. Izvestiya TINRO. 2016;185(2):277-284. (In Russ.) https://doi.org/10.26428/1606-9919-2016-185-277-284

Views: 429


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1606-9919 (Print)
ISSN 2658-5510 (Online)