Preview

Izvestiya TINRO

Advanced search

Effect of binary builder on properties of fish jellies

https://doi.org/10.26428/1606-9919-2014-179-272-278

Abstract

Effect of binary gelatin-chitosan builder on properties of fish jellies is investigated. The model jellies were prepared of the pacific grenadier Allbatrosia pectoralis with the meat distinguished by high water content. Acid-soluble chitosan with molecular weight 588 kd (made by Biopolimery) and water-soluble chitosan with molecular weight 40 kd (made by Bioprogress) were used for the structure builder in combination with gelatin. After adding the binary builder into the fish jelly, the gelatin increases its strength and the chitosan enhances its functional-technological and rheological properties; organoleptic properties of the finished product are also good: it has pleasing fishy taste and aroma. Moreover, the adding of chitosan lowers water activity. Rate of the lowering depends both on type of chitosan and on its concentration. The acid-soluble chitosan lowers the index of water activity Aw by 4.5-15.7 %, and the water-soluble chitosan - by 3.2-13.3 %. The maximal lowering of water activity is observed under the chitosan concentration (in solids) 0.08 g per100 g of jelly, for both types of chitosan. The jelly samples with this content of chitosan have the best organoleptic properties, too. The chitosan concentration increasing over 0.32 g/100 g causes an increase of the index Aw. The effect of water activity lowering is explained by forming of polyelectrolytic complex in the system jelly-chitosan-gelatin that fixes free water. The acid-soluble chitosan is more effective for water activity lowering than the water-soluble chitosan.

About the Authors

Victotia V. Krashchenko
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет
Russian Federation


Yulia V. Karpenko
Дальневосточный государственный технический рыбохозяйственный университет
Russian Federation


References

1. Баранов Б.А. Теоретические и прикладные аспекты показателя «активность воды» в технологии пищевых продуктов : дис. … д-ра техн. наук. - СПб., 2000. - 247 с.

2. Вода в пищевых продуктах : монография / под ред. Р.Б. Дакуорта. - М. : Пищ. пром-сть, 1980. - 376 с.

3. Деркач С.П., Воронько Н.Г., Петров Б.Ф. Использование хитозана в технологии капсулирования продуктов на основе рыбных жиров // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2001. - № 8. - С. 52-55.

4. Измайлова В.Н., Деркач С.Р., Сакварелидзе М.А. и др. Гелеобразование в желатине и многокомпонентных системах на его основе // Высокомолекулярные соединения. Серия С. - 2004. - Т. 46. - С. 2216-2240.

5. Карпенко Ю.В., Кращенко В.В. Использование бинарного структурообразователя в технологии рыбных студней // Актуальные проблемы освоения биологических ресурсов Мирового океана : мат-лы 2-й междунар. науч.-техн. конф. - Владивосток : Дальрыбвтуз, 2012а. - Ч. 2. - С. 51-53.

6. Карпенко Ю.В., Кращенко В.В. Исследование реологических показателей рыбных студней с использованием бинарного структурообразователя // Науч. тр. Дальрыбвтуза. - Владивосток : Дальрыбвтуз, 2012б. - Т. 27. - С. 116-120.

7. Кращенко В.В. Гелеобразные заливки для пресервов из гидробионтов, содержащих хитозан // Новые достижения в исследовании хитина и хитозана : мат-лы 6-й междунар. конф. - М. : ВНИРО, 2001. - С. 201-204.

8. Люк Э., Ягер М. Консерванты в пищевой промышленности : монография. - СПб. : ГИОРД, 1998. - 256 с.

9. Ляйснер Л. Значение барьерной технологии для сохранения качества пищевых продуктов // Мясная индустрия. - 1998. - № 2. - С. 23-25.

10. Максимова С.Н., Сафронова Т.М. Хитозан в технологии рыбных продуктов: характеристики, функции, эффективность : монография. - Владивосток : Дальрыбвтуз, 2010. - 256 с.

11. Пищевая химия : монография / А.П. Нечаев, С.Е. Траубенберг, А.А. Кочеткова и др. - СПб. : ГИОРД, 2001. - 632 с.

12. Пищевые продукты с промежуточной влажностью : монография / под ред. Р. Дэвиса, Г. Берча, К. Паркера. - М. : Пищ. пром-сть, 1980. - 208 с.

13. Ребиндер П.А. О формах связи воды с материалами в процессе сушки // Тез. докл. Всесоюз. совещ. по интенсивности процессов и улучшению качества материалов при сушке в основных отраслях промышленности и сельского хозяйства. - М. : Профиздат, 1958. - С.14.

14. Сафронова Т.М. Справочник дегустатора рыбы и рыбной продукции. - М. : ВНИРО, 1998. - 244 с.

15. Срок годности пищевых продуктов: расчет и испытание : монография / под ред. Р. Стеле. - СПб. : Профессия, 2006. - 408 с.

16. Фатьянов Е.В., Сидоров С.А., Рыпалов А.В., Евтеев А.В. Активность воды модельных мясных фаршевых систем // Научное обозрение. - 2013. - № 3. - С. 91-96.

17. Water activity: theory and applications to food : Proc. of the 10 th basic symp. held in Dallas, Tex. / еd. by L.B. Rockland, L.R. Beuchat. - N.Y. : New York Dekker, 1987. - 243 p.


Review

For citations:


Krashchenko V.V., Karpenko Yu.V. Effect of binary builder on properties of fish jellies. Izvestiya TINRO. 2014;179(4):272-278. (In Russ.) https://doi.org/10.26428/1606-9919-2014-179-272-278

Views: 374


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1606-9919 (Print)
ISSN 2658-5510 (Online)