Preview

Izvestiya TINRO

Advanced search

Substantiation of conditions for biomodification of the muscle tissue of sea cucumber in preparation of mayonnaise sauces

https://doi.org/10.26428/1606-9919-2016-184-295-303

Abstract

Conditions for biomodification of the muscle tissue of sea cucumber are substantiated to reduce the portion of unprocessed raw material in the final product - sauce. For this purpose, enzymatic hydrolysis of the tissue with proteases Protamex and CelloLux is applied before the main processing. Effect of these enzymes on structural and mechanical properties of the final product is defined, as well as the effect of stabilizers. Rational concentrations of enzymes are determined for the final products with certain viscosity.

About the Authors

Tatiana N. Slutskaya
Тихоокеанский научно-исследовательский рыбохозяйственный центр
Russian Federation


Eugenia V. Chernova
Дальневосточный технический рыбохозяйственный университет
Russian Federation


Tatiana I. Vishnevskaya
Тихоокеанский научно-исследовательский рыбохозяйственный центр
Russian Federation


References

1. Баштовой А.Н., Слуцкая Т.Н. Исследование процессов ферментации мышечно-хрящевого комплекса тканей гидробионтов // Изв. ТИНРО. - 2011. - Т. 165. - С. 320-327.

2. Вишневская Т.И., Слуцкая Т.Н., Чернова Е.В. Применение кукумарии (Cucumaria japonica) в производстве майонезных соусов // Изв. вузов. Пищевая технология. - 2014. - № 1. - С. 39-42.

3. Грачева И.М. Технология ферментных препаратов : моногр. - М. : Пищ. пром-сть, 1975. - 392 с.

4. Жебо А.В., Земляк К.Г., Окара А.И. Майонезы и майонезные соусы «Таёжные» - эмульсионные жировые продукты функционального назначения // Масложировая пром-сть. - 2012. - № 2. - С. 8-11.

5. Кадникова И.А., Талабаева С.В. Пищевые эмульсии, стабилизированные полисахаридами морских водорослей // Масложировая пром-сть. - 2006. - № 3. - С. 40-41.

6. Каленик Т.К., Табакаева О.В. Биотехнологические способы модификации отходов переработки гидробионтов // Вестн. биотехнологии и физ.-хим. биологии. - 2006. - Т. 2, № 4. - С. 33-34.

7. Левин B.C. Cucumaria anivaensis (Holothuroideа: Dendrochirotida) - новый вид голотурий из присахалинских вод // Биол. моря. - 2004. - Т. 30, № 1. - С. 76-78.

8. Ливинская С.А., Войно Л.И., Есина Е.Е. Разработка технологии майонеза с длительным сроком годности // Масла и жиры. - 2006. - № 5. - С. 10-12.

9. Лишаёва Л.Н., Турчина Т.Н., Кириллова О.В. Характеристика российского рынка майонеза // Масложировая пром-сть. - 2009. - № 4. - С. 41-44.

10. Лхотский А. Ферменты в пивоварении : моногр. - М. : Пищ. пром-сть, 1975. - 318 с.

11. Мазалова Л. Окислительная порча специализированных жиров // Пищ. пром-сть. - 2007. - № 6. - С. 56.

12. Павлова М.В., Копьева Т.Н., Слуцкий Л.И., Павлов Г.Г. Хрящ : моногр. - М. : Медицина, 1988. - 320 с.

13. Сафронова Т.М. Справочник дегустатора рыбной продукции. - М. : ВНИРО, 1998. - 244 с.

14. Сорокоумов И.М. Разработка технологии хондроитинсульфат-белкового комплекса из хрящевых тканей рыб : автореф. дис. … канд. техн. наук. - М. : ВНИРО, 2010. - 18 с.

15. Шредер Э., Любке К. Пептиды : моногр. - М. : Мир, 1969. - Т. 2. - 249 с.


Review

For citations:


Slutskaya T.N., Chernova E.V., Vishnevskaya T.I. Substantiation of conditions for biomodification of the muscle tissue of sea cucumber in preparation of mayonnaise sauces. Izvestiya TINRO. 2016;184(1):295-303. (In Russ.) https://doi.org/10.26428/1606-9919-2016-184-295-303

Views: 418


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1606-9919 (Print)
ISSN 2658-5510 (Online)